Advertentie plaatsen

Wat is een inboedelverzekering en waarom is het zo belangrijk?

31, May, 2022, 21:13

Wanneer je een woning huurt of koopt is het vrij standaard om een inboedelverzekering te nemen. 99 van de Nederlanders beschermd via deze polis de bezittingen in huis. In dit artikel leggen wij kort uit wat een inboedelverzekering is en welke voordelen het biedt.

Wat is een inboedelverzekering?
Een inboedelverzekering is een polis die jouw bezittingen beschermd tegen diefstal of beschadiging. Nog belangrijker is dat het jou helpt om de kosten van verlies of beschadiging te verhalen op het moment dat die zich onverhoopt voordoen.  Het is belangrijk op te merken dat een inboedelverzekering niet hetzelfde is als een opstalverzekering. Het meest belangrijke verschil is dat een opstalverzekering een gebouw dekt, terwijl de inboedelverzekering persoonlijke bezittingen betreft.  Met een inboedelverzekering krijg je dekking bij deze vormen van schade:

 • Waterschade
 • Blikseminslag
 • Brandschade
 • Diefstal
 • Vandalisme

Waarom is het afsluiten van een inboedelverzekering een goed idee?
Een inboedelverzekering nemen is een goed idee wanneer je veel waardevolle spullen in huis hebt staan. Ook voor ondernemers is het verstandig om deze polis te nemen, bijvoorbeeld om bij een diefstal aan een vervangende voorraad te komen.  Het kan zijn dat de waarde van jouw bezittingen in de loop van de tijd toeneemt. Zodoende is het de moeite waard om jouw polissen eens nader te bekijken. Soms kan het verstandig zijn om een aanvullende dekking te nemen. Hoe dan ook biedt een inboedelverzekering de volgende voordelen:

 • De premie is niet al te hoog. De kosten voor deze verzekering variëren van 10 euro per maand voor een kleinere woning tot maximaal 30 euro per maand voor een grote vrijstaande woning. Maar meestal liggen de bedragen lager dan 30 euro.
 • Het geeft gemoedsrust. Jouw spullen zijn immers verzekerd.
 • De premie die je betaalt voor een inboedelverzekering is veel lager dan het bedrag dat je krijgt uitgekeerd bij eventuele schade of diefstal.
   

Wat is de inboedelverzekeringspolis?
Een inboedelverzekeringspolis bevat meestal een lijst van jouw bezittingen, die je zelf kunt opstellen. Het is dus een belangrijk document die je bij eventuele schade of diefstal bij de hand moet hebben. Sommige polissen dekken specifieke voorwerpen, zoals juwelen of horloges, terwijl andere al jouw persoonlijke bezittingen dekken. 

Welke inboedelverzekeringen zijn er?
Er zijn dan verschillende inboedelverzekeringen beschikbaar, afhankelijk van jouw wensen. Zo heb je onder andere de keuze uit:

 • Volledige inboedelverzekering
 • Inboedelverzekering voor persoonlijke spullen
 • Zakelijke inboedelverzekering
 • Opstalverzekering
 • Persoonlijke ongevallen dekking

Volledige Inboedelverzekering
Laten we even verder duiken in de verschillende soorten verzekeringen. Ten eerste de volledige inboedelverzekering. Deze polis is zeer uitgebreid en geschikt voor mensen die graag hun dure spullen zo goed mogelijk willen beschermen tegen beschadiging en/of diefstal. Een volledige inboedelverzekering dekt alles, variërend van meubels tot computers en televisies.

Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt schade aan jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan een brand, stormschade, vandalisme of aardbevingsschade. ‘Opstal’ is een ander woord voor alles dat vast zit aan je woning. Deze verzekering dekt dus ook het dak en de regenpijp, mocht daar schade aan ontstaan.

Persoonlijke ongevallenverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het afsluiten van een persoonlijke ongevallenverzekering is dan ook geen slecht idee. Deze polis keert uit wanneer je bijvoorbeeld gewond raakt als gevolg van een ongeval, zoals een val, aanrijding, uitglijden struikelen. Wanneer je door een ongeval blijvend invalide raakt kun je door het geld toch rondkomen. Deze verzekering keert ook uit bij een overlijden.

Zakelijke inboedelverzekering
Een zakelijke inboedelverzekering keert uit als spullen van jouw bedrijf, zoals computers, printers en faxapparaten, gestolen of beschadigd worden.