Advertentie plaatsen

Hoe kun je een woning verduurzamen?

03, Jul, 2022, 16:32

Een woning verduurzamen is de beste keuze als de energiekosten wil verlagen.

Er zijn veel verschillende manieren om een woning energiezuinig te maken. Het heeft daarbij ook een ander groot voordeel, investeren in verduurzaming zorg er namelijk voor dat een woning meer waard zal worden. Maar hoe pak je dat verduurzamen nu aan en wat is er allemaal mogelijk? In de meeste gevallen laat je de verduurzaming van een woning door een erkend bedrijf uitvoeren.

Een warmtepomp, de zonnepanelen of beglazing installeer je namelijk niet zo makkelijk zelf. Een ander voordeel als je de verduurzaming van je woning laat uitvoeren is dat je niet zelf achter de subsidie aan hoeft. Dit wordt vaak door het bedrijf geregeld. Dat neemt je veel gedoe uit handen.

  • Kies voor een warmtepomp
  • Kies voor kruipruimte isolatie
  • Kies voor investeren in zonnepanelen
  • Kies voor dubbele HR-beglazing
  • Kies voor spouwmuur isolatie

Voor het verduurzamen van een woning hoef je geen reden te zoeken. Met de huidige energieprijzen (en ze stijgen nog altijd) heb je jouw investering snel en eenvoudig terugverdiend. Het uiteindelijke rendement is vele malen hoger dan als je het geld op de bank laat staan.

Kies voor een warmtepomp.

Steeds meer mensen overwegen een warmtepomp en in nieuwbouwwoningen zijn deze vaak al geïnstalleerd. De reden hiervoor is het stoppen of verminderen van gasverbruik. Met andere woorden is je woning gasvrij en dus duurzamer. Er zijn echter verschillende soorten warmtepompen of hybride te koop. Maar een warmtepomp is niet voor elke woning. Over het algemeen neemt de installatie veel ruimte in. Die ruimte moet je maar net hebben of zien te vinden in een woning. Is dit ook bij jou het geval? Dan past een hybride warmtepomp een betere keuze! Je bent niet gasvrij maar verlaag je gebruik aanzienlijk.

Kies voor kruipruimte isolatie.

Het isoleren van de kruipruimte is een goed idee. Je voorkomt hiermee dat de warmte via de vloer uit de ruimte zal ontsnappen of kou binnenkomt. Het kan in een gemiddelde woning het verbruik aanzienlijk verminderen. De kruipruimte isoleren kan op verschillende manieren. Door het aanbrengen van isolatieplaten, coating of tempex. Het materiaal kan per woning en kruipruimte verschillen. Zo kan vloerverwarming een reden zijn om juist wel of niet voor een materiaal te kiezen. Voor het isoleren van de kruipruimte hoeft de vloer in een woning er niet uit. De isolatie kan direct vanuit de kruipruimte worden geplaatst. Ook zal de kruipruimte worden bekeken alvorens de isolatie ervan kan worden gedaan.

Kies voor investeren in zonnepanelen.

In een gemiddelde woonwijk zijn de meeste woningen voorzien van zonnepanelen op het dak. Het is in veel gevallen ook de beste manier om de energiekosten flink omlaag te krijgen. Hoewel het een grote investering kan zijn is het rendement vele malen hoger dan als het op de bank staat. Weet je dus zeker dat je het geld de komende tijd niet nodig hebt, dan is investeren de moeite waard. Om zonnepanelen te kiezen is het goed te kijken welke soorten er zijn. Lang niet elk soort zonnepaneel heeft eenzelfde opbrengst of is geschikt voor alle manieren van plaatsing. Laat je dus goed informeren over de opbrengst en kosten die hieraan verbonden zijn. Met de huidige energieprijzen is de opbrengst en investering meer dan ooit de moeite waard. Het rendement kan samen met andere slimme investeringen als fors worden gezien en oplopen tot wel meer dan 40 procent.

Kies voor dubbele HR Beglazing.

Met name oudere woningen hebben nog enkel glas of dubbelglas met minimaal rendement. Als dit ook het geval is binnen jouw woning is investeren in dubbele HR-beglazing een slimme keuze. Wil je het echt goed aanpakken? Dan is HR++ glas de beste oplossing, je dient wel rekening te houden met de investering. Het HR++ glas van tegenwoordig is er ook in de getinte versie met UV-bescherming erop, dit voorkomt niet alleen dat warmte of kou verloren gaan maar beperkt ook flink in de inkijk overdag als in de nacht. Dat terwijl je wel naar buiten kunt kijken. Het installeren van dubbel glas is iets dat je absoluut uit handen moet geven aan een gespecialiseerd bedrijf. Het glas is tijdens het zetten bijzonder kwetsbaar en uiteindelijk wil je optimaal rendement hebben. Door vakmensen hun werk te laten doen ben je verzekerd van perfect geplaatste beglazing.

Kies voor spouwmuur isolatie.

Bij steeds meer woningen is spouwmuurisolatie te vinden. De reden hiervoor is het voorkomen dat warmte of koelte verloren gaan. Vrijwel iedereen die de spouw laat isoleren merkt direct het verschil. Het kan je woongenot dus echt vergroten. Maar je moet ook rekening houden met de impact en kosten. Het isoleren van een spouwmuur is in verhouding met andere manieren van isoleren minder ingrijpend. Het kan vrijwel altijd vanuit de buitenmuur en verloopt zonder gedoe of rommel in en om de woning. Een goede spouwmuurisolatie kan zorgen voor maar liefst 18% besparing op de energiekosten. Maar staar je niet blind, het rendement is voor vrijwel elk soort woning anders, isoleren is echt maatwerk.

Conclusie.

Het verduurzamen van een woning is een slimme keuze. Zeker wanneer je geld op de bank hebt staan waarover je weinig of geen rente krijgt en dat je voorlopig ook niet nodig hebt. Elke woning is verschillend, dit maakt het maatwerk. Er kan op voorhand niet worden voorzien hoeveel besparing opgeleverd kan worden of welke manier van verduurzamen mogelijk zijn. Net als wat de kosten van bepaalde stappen zijn. Je kunt je misschien voorstellen dat het aantal ramen, ruimte en mogelijkheden die er zijn allemaal de nodige invloed uitoefenen. Tot slot is het belangrijk te weten dat je voor het verduurzamen van een woning flink veel subsidie kunt krijgen. Op de website van de overheid is de subsidie en hoogte van de subsidie te vinden. Maar let wel op dat de subsidie ook op kan raken. Weet er dus snel bij of stel de veranderingen uit tot er weer nieuwe subsidie beschikbaar is. Heb je hier vragen over, de meeste specialisten kunnen je echt verder helpen met vragen die je hebt. Bovendien is een offerte altijd vrijblijvend.