Advertentie plaatsen

Investeren in vastgoed

02, Aug, 2022, 17:55

Investeren in vastgoed: zo doe je dat.

Vastgoed is altijd een belangrijk onderdeel van onze economie geweest. De waarde ervan wordt bepaald door een basiselement van de economie: vraag en aanbod. Hoe zit dit precies en hoe investeer je in vastgoed? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is vastgoed?
Tijd om eens in de wereld van het vastgoed te duiken. Het is belangrijk om er veel over te weten voordat je gaat investeren. Er zijn twee soorten vastgoed, namelijk residentieel en commercieel. Residentieel vastgoed verwijst naar de verkoop van woningen, terwijl commercieel vastgoed verwijst naar de verkoop of aankoop van onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Commercieel vastgoed is meestal de duurste vorm van vastgoed. Dit komt omdat er een grotere vraag naar is. Mensen die geld willen verdienen, investeren in commercieel onroerend goed.

Wat is vastgoed en wat bepaalt de prijs?
De waarde van vastgoed  wordt bepaald door vraag en aanbod. Dit betekent dat de prijzen stijgen als er meer kopers dan verkopers zijn. Omgekeerd geldt dit principe natuurlijk ook. Op het moment dat er meer verkopers dan kopers zijn dalen de prijzen. Wanneer de economie goed is, hebben mensen meer geld te besteden. Dit zorgt er voor dat er meer huizen worden gekocht. Dit creëert een grotere vraag naar huizen, terwijl er tegelijkertijd schaarste ontstaat. Daardoor stijgen de prijzen van woningen aanzienlijk. We zien dat op dit moment gebeuren op de Nederlandse huizenmarkt.

Investeren in vastgoed: hier moet je aan denken
Onroerend goed is een belangrijk onderdeel van onze economie omdat het gaat over bezit. Er gaat ontzettend veel geld in om. Sterker nog, woningen zijn goed voor 60 procent van het totale bezit van ‘BV Nederland’. Schrik niet van het prijskaartje: dat is ruim 2,4 biljoen euro. Wil jij graag bijdragen aan deze markt door ook te investeren in vastgoed? Dan is het belangrijk om uitgebreid vooronderzoek te doen. Ten eerste dien je te bepalen in wat voor soort onroerend goed u wilt investeren. Breng jouw persoonlijke financiële situatie in kaart voordat je daadwerkelijk gaat investeren. En stel jezelf de volgende belangrijke vragen:

  • Wat is jouw vermogen?
  • Heb je genoeg geld om te investeren?
  • Ben je er klaar voor om schulden aan te gaan?
  • Wat voor soort rendement hoop je te krijgen van jouw investering?

Met deze vragen ben je nog niet klaar. Let ook op de volgende belangrijke zaken:

  • De situatie op de huidige vastgoedmarkt, zodat je een beeld hebt van de prijzen die voor verschillende soorten vastgoed worden gevraagd.
  • De mogelijkheid om gebruik te maken van bepaalde overheidsprogramma’s en/of belastingvoordelen. Er is goed nieuws voor Nederlandse vastgoed investeerders: de huuropbrengsten én de waardestijging van vastgoed zijn onbelast. Besteed het beheer en het onderhoud van panden zoveel mogelijk uit om met de inkomstenbelasting in box 3 te vallen.

Wat voor soorten vastgoed bestaan er?
Zodra je bovenstaande vragen duidelijk hebt beantwoord en de situatie op de woningmarkt in beeld hebt is het tijd om na te denken over waar je precies in wil investeren. Er zijn tal van mogelijkheden, variërend van woningen tot appartementen, winkelpanden, kantoren en/of bedrijfspanden. Ben je van plan om iets te verhuren of te verkopen zonder dat je er zelf gaat wonen? Dan is er sprake van commercieel vastgoed.

Hoeveel rendement kun je behalen met vastgoed?
Hoeveel rendement je verdient met vastgoed hangt af van verschillende factoren. Ten eerste dien je rekening te houden met vermogensgroei, oftewel de groei van de huizenprijzen. Daarnaast moet je naar kijken naar het huurbedrag dat je kunt innen. En tenslotte moet je rekening houden met bepaalde kosten, zoals onderhoud.  Over het algemeen is een woning kopen en verhuren erg rendabel. Stel je voor dat je een appartement koopt van 400.000 euro en daar 2000 euro per maand huur voor vraagt. In dat geval is jouw rendement 24.000 op 400.000, wat neerkomt op 6 procent. Daar zijn de meeste investeerders in vastgoed erg blij mee.

Hoe doe je een succesvol bod?
Zodra je hebt besloten welk type onroerend goed je wilt kopen, is het tijd om op zoek te gaan naar een pand. Je kunt zelf een geschikte locatie vinden of eventueel een makelaar inhuren om het pand voor jou te vinden. Nadat je met of zonder hulp een woning hebt gevonden die je wilt kopen, moet je een bod doen op de woning. Bij deze nog een aantal tips om een zo succesvol mogelijk bod te doen:

1 – Bepaal de echte woningwaarde, bijvoorbeeld met de gratis waardecheck van Funda. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de postcode en het huisnummer invullen van de woning waar je interesse in hebt.
2 – Ben je enthousiast over de woning? Laat dit niet teveel blijken. Sommige makelaars verhogen de prijs wanneer ze denken dat iemand een huis écht graag wil. Door kalm te blijven heb je een voordeel tijdens het onderhandelen over de prijs van de woning.
3 – Zorg voor een gunfactor. Vertel de makelaar iets over jouw leven, wees vriendelijk, lach veel en waarom juist jij deze woning moet krijgen.
4 – Betaal nooit meer dan dat je bereid bent te betalen. Bepaal voor de verkoop een prijs en hou je daar aan. Laat je hoe dan ook niet meeslepen door de oververhitte huizenmarkt van 2022.

Bod geaccepteerd: wat nu?
Heeft de verkoper jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd!  Het is belangrijk dat je alle voorwaarden van het contract begrijpt voordat je het ondertekent. Daardoor investeer je met een gerust hart in vastgoed en voorkom je een hoop problemen in de toekomst. We wensen je veel succes met je investering!