Advertentie plaatsen

Hoe kun je besparen op verbouwkosten

07, Sep, 2022, 17:59

7 manieren om te besparen op verbouwkosten

Er zijn mensen die het heerlijk vinden om lekker thuis te klussen en af en toe het huis te verbouwen. Nieuwe badkamer, nieuwe vloer of het aanpakken van de tuin. Er zijn veel verschillende soorten verbouwingen die je kan uitvoeren thuis, van heel groot tot heel klein. Eén ding is zeker, alle soorten verbouwingen kosten tijd, moeite en geld. Een beetje afhankelijk van wat er gedaan dient te worden kunnen deze bedragen flink oplopen, zeker als je er een specialist bij moet halen om te helpen met de verbouwing. Gelukkig zijn er diverse manieren waarop je kunt besparen met je verbouwing, deze zijn hieronder beschreven.

Weet wat je wilt en maak een goede planning
De meest belangrijke stap is dat je precies weet wat je wilt, wanneer je het wilt en hoe je het wilt. Eigenlijk simpelweg het maken van een lijst met alle stappen die er genomen moeten worden. Begin hier ruim op tijd mee, later hoor je in de volgende tips waarom het belangrijk is om hier tijdig mee te beginnen. Maak het lijstje nauwkeurig en stap voor stap. Als je er voor kiest om iemand in te huren voor de verbouwing laat deze lijst dan ook zien en bespreek deze. Her en der zullen ongetwijfeld kleine aanpassingen komen in de planning, verwerk deze dan ook meteen in het lijstje zodat het altijd up-to-date is.

Wat is je budget en bereken wat de verbouwing ongeveer zal kosten
Om een verbouwing in de hand te houden is het belangrijk om voor jezelf een budget te bepalen, wat vind jij dat de verbouwing die je wilt uitvoeren mag kosten? Als jij 10.000 Euro voor een nieuw toilet wilt uitgeven moet je zorgen dat je eronder blijft, dit houdt in dat je beperkt bent in je zoektocht. Kijk ook eens wat de materialen kosten die je nodig hebt en maak op deze manier een begroting. Dit soort lijstjes zijn eenvoudig in Excel te maken.

Wat kan je allemaal zelf doen en gebruik je netwerk
Zelf doen is normaliter goedkoper dan het werk uitbesteden aan een professional. Aan de andere kant wil je hoogstwaarschijnlijk wel dat het uiteindelijke resultaat mooi en netjes is afgewerkt waardoor het verstandig is om te weten wat je wel en niet zelf kunt doen. Een schilderij ophangen is iets wat de meeste mensen wel kunnen maar een wandje stucen is een ander verhaal. Dit is iets wat lastig en zwaar is, iets waar je veel ervaring voor nodig hebt en niet iets wat je zomaar even snel kunt doen. Bedenk daarom goed wat je zelf kunt doen en waar je dus ook meteen op kunt besparen.

Daarnaast heb je vast wel vrienden of familie die je best een keer een dagje willen helpen. Misschien zijn deze handig genoeg om een klusje op te laten pakken. Een lekkere lunch en goede borrel aan het einde van de dag om het mooi af te sluiten en iedereen is blij!

Koop goed in
Doordat je van te voren een duidelijke planning hebt gemaakt en weet wat voor materialen je nodig hebt voor je verbouwing kan je je nu gaan richting op de aanschaf hiervan. Alle grote bouwmarkten hebben vaak interessante kortingen. Soms kan je eenvoudig 20 – 30% korting krijgen op bepaalde producten. Ook is het de moeite waard om de bouwmarkten even met elkaar te vergelijken.

Een alternatief is zoeken op Marktplaats. Hier worden lang niet alleen maar tweedehands spulletjes aangeboden maar er zijn ook veel handelaren actief met nieuwe spullen tegen lage prijzen. Voor diverse materialen kan je er ook nog voor kiezen om spullen tweedehands aan te schaffen.

Koop je materialen in het juiste seizoen in
Bovenstaande klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je weet dat je volgend jaar een nieuwe airco nodig hebt bij een verbouwing dan is het slim om deze in de winter aan te schaffen. In de zomer zijn veel mensen op zoek naar een airco en dan zijn de prijzen simpelweg hoger dan in de winter. Voor isolatiematerialen is dit precies andersom. Isoleren doet men wanneer het koud is, daardoor is de vraag naar isolatiematerialen in de winter hoger dan in de zomer en zal de prijs in de zomer dus lager zijn.

Vraag verschillende offertes op
Als je besluit dat je een vakman nodig hebt om klussen bij jou uit te laten voeren dan is het slim om bij diverse partijen offertes op te vragen. Belangrijk hierbij is dat je een duidelijke taakomschrijving meegeeft zodat je de offertes op een eerlijke manier kunt vergelijken. Welke materialen gebruiken ze, hoe lang doen ze er over en met hoeveel personen komen ze werken? Allemaal onderdelen die de prijs behoorlijk kunnen laten stijgen of dalen. Niet geheel onbelangrijk is dat je je ook prettig moeten voelen bij de aannemer die je kiest, het is dus niet alleen een prijs die goed moet zijn. Een beetje afhankelijk van het project dat je wilt laten uitvoeren kan er al snel honderden tot duizenden Euro’s bespaard worden op een aannemer.

Kijk of je recht hebt op subsidies en hou rekening met duurzaamheid
Wanneer je gaat verbouwen is het soms zo dat je gebruik kunt maken van subsidieregelingen vanuit de overheid. Natuurlijk is dit in veel gevallen niet van toepassen maar wanneer je rekening houdt met de verbetering van duurzaamheid van je bestaande woning. Zo kan je o.a. subsidie krijgen bij isoleren, kunststof kozijnen, stucen en nog meer.

Naast de subsidies is het sowieso verstandig om rekening te houden met duurzaam verbouwen. Als je binnen afzienbare tijd zonnepanelen of een zonneboiler wilt is het wellicht nodig om daar nu al rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld met de meterkast aan de slag gaat. Het scheelt je tegen die tijd weer opnieuw kosten maken en daardoor uiteindelijk duurder uit zijn dan wanneer je het nu oppakt.

Conclusie
Wanneer je serieus met een verbouwing aan de slag gaat zal het zonder meer lonen om met bovenstaande tips aan de slag te gaan. Het is niet heel veel meer moeite, het is met name meer gestructureerd aan de slag gaan. Wanneer je ziet dat je daadwerkelijk aan het besparen bent zal het een hoop voldoening geven.