Advertentie plaatsen

Tips om de zoektocht naar woonruimte te doorstaan

21, Nov, 2022, 07:53

Wie op zoek is naar een woonruimte komt veel uitdagingen op zijn of haar pad tegen. Het belangrijkste is om een geschikte woning te vinden die betaalbaar is.
Vervolgens moet je verhuizen en je weer thuis gaan voelen op de nieuwe stek. Hoe doorsta je alle spanningen, hoogtepunten en dieptepunten rondom het zoeken naar woonruimte het beste? Doe je voordeel met onze tips!

1. Start met een goede voorbereiding

Voordat je gaat zoeken naar een nieuwe woonruimte is het verstandig om je goed voor te bereiden.
Dit doe je door informatie te verzamelen over het woningaanbod, de kosten en alles wat er bij het kopen of huren komt kijken. Denk ook na over wat je woonwensen zijn. Hoeveel slaapkamers moet de woning bijvoorbeeld hebben? Wil je een tuin of een balkon? Zoek je iets in een stad of woon je liever in een dorp? Door dit helder te hebben kun je gerichter zoeken en dat bespaart tijd.

2. Vraag advies en hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen. Vraag in je sociale kring of mensen je tips en advies kunnen geven. Wellicht zijn er vrienden en familieleden die je graag willen helpen bij je speurtocht of de verhuizing. Daarnaast kun je overwegen om professionals in te schakelen, zoals een hypotheekadviseur, een aankoopmakelaar en een verhuisbedrijf. Zo kan een hypotheekadviseur behulpzaam zijn bij het vaststellen van je budget en het kiezen van een passende hypotheek.

Een aankoopmakelaar biedt hulp bij het vinden en kopen van een leuke woning. Wellicht heb je ook hulp nodig bij het schilderen, behangen of andere klussen in het huis. Verder kan de verhuizing zelf tijdrovend en zwaar zijn. Een verhuisbedrijf kan je helpen met inpakken en het verplaatsen van je inboedel. 

3. Wees zorgzaam voor jezelf

Let tijdens je zoektocht goed op je gezondheid, want zo hou je het langer vol. Kies ervoor om af en toe te ontspannen. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een leuk uitje of een massage. Eet gezonde gerechten en drink voldoende schoon water. Voorkom dat je ongewenste stoffen in je lichaam krijgt die niet goed zijn voor je gezondheid. Zo is het leidingwater in Nederland wel van goede kwaliteit, maar er zitten nog steeds schadelijke stoffen in.

Een voorbeeld hiervan is PFAS. Wat is PFAS? Dit is een chemische stof die niet biologisch afbreekbaar is en onder andere in verf en smeermiddelen zit. Zorg dat je dit niet binnen krijgt door een speciale water filter kan te gebruiken. Let er op welk filter je gebruikt, want niet ieder waterfilter haalt PFAS uit het water.

4. De woning leuk inrichten

Zodra je verhuisd bent, is het van belang om een fijne plek te creëren waar je je thuis voelt. Richt je huis of appartement leuk in en gebruik hierbij zeker een aantal vertrouwde meubels en accessoires uit je oude woning. Dit zal je een goed gevoel geven en je helpen om aan je nieuwe stek te wennen. Tot slot draagt het leggen van contacten met mensen in de nieuwe buurt bij aan je thuisgevoel.