Het is echt iets van de laatste jaren, het duurzaam maken van je woning. Dit is natuurlijk niet voor niets. De grondstoffen worden duurder en de rekeningen daardoor hoger. Op dit moment van schrijven (januari 2022) lopen de gasprijzen volledig uit de hand en de verwachting is dat dit de komende jaren ook zo zal blijven doorgaan. Daarnaast zorgt het verduurzamen van je woning er voor dat je eenmalige investeringen doet die in de toekomst besparing op moet gaan leveren. Wanneer je dus eenmalig geld uitgeeft zal je direct al maandelijks je kosten zien afnemen wat heel fijn is!
Het verduurzamen van je huis klinkt een beetje alsof je je huis moet afbreken en vervolgens opnieuw moet opbouwen omdat je allerlei verbouwingen moet ondergaan. Gelukkig valt dit voor de meeste manieren van verduurzamen erg mee waardoor de drempel een stuk kleiner wordt om te verduurzamen. Hieronder een aantal manieren waarop je je huis kan verduurzamen. Als je handig bent kan je sommige stukken zelf doen en anders kan je het uitbesteden aan de specialist.
Tegenwoordig heeft 1 op de 10 huishoudens zonnepanelen op het dag liggen. Bij huizen die nieuwgebouwd worden is het al bijna standaard dat er direct zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Voor zonnepanelen zijn een paar zaken belangrijk. Zo is het uiteraard van belang of de liggen van jouw huis t.o.v. de zon gunstig is en of de panelen daardoor een rendement halen wat genoeg is om een besparing op te leveren. Daarnaast is het goed om te weten wat jouw stroomverbruik is, dit om te bepalen hoeveel panelen je op je dak moet laten leggen. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen zijn niet gering, je zult er vaak even voor moeten sparen. Toch hebben de panelen een relatief snelle terugverdientijd waardoor het zeker de moeite waard is om ze te plaatsen. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 7 jaar.
Spouwmuurisolatie is zo’n voorbeeld waarvan je denkt dat het zeer ingrijpend en daardoor duur zal zijn, niets is echter minder waar. Een standaard woning heeft een spouw. Dit is de ruimte tussen je 2 buitenmuren in. Wanneer je dit laat isoleren worden er gaatjes in je buitenmuur geboord waar vervolgens een soort isolerende schuim in wordt gespoten. Dit zorgt er voor dat de warmte beter in je huis blijft. Maar waarom zou je dit nou doen?
Heel simpel. Gemiddeld verlies je ongeveer 20% van je warmte in huis via de buitenmuren. Zeker wanneer je een vrijstaande woning of een hoekhuis hebt kan dit percentage soms nog wel hoger zijn. Op het moment dat je je spouwmuur laat isoleren zal dit percentage direct naar beneden schieten en zal het aangenamer voelen in huis waardoor je minder hoeft te verwarmen. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is ongeveer 5 jaar.
We hebben de muren en het dak gehad om te isoleren, dan blijft alleen de vloer nog over. De minste warmte verlies je via de vloer maar er kan wel een hoop kou vanuit de vloer omhoog komen. Daarnaast is het niet prettig voor je lichaam om een koude vloer te hebben omdat je het daardoor zelf ook koud krijgt.
Om je vloer te isoleren kan je vanuit de kruipruimte bijvoorbeeld blokken piepschuin aan de onderkant van je vloer monteren. Een andere manier is het aanbrengen van schelpen in je kruipruimte. Het advies is wel om voordat je de schelpen aanbrengt een folie over je vloer te spannen, ook dit houdt al een hoop kou tegen. Het isoleren van je vloer is een vervelende klus omdat je in de kruipruimte ligt waar het veelal donker, vies, nat en koud is met ook nog eens de nodige spinnenwebben in je gezicht. Aan de andere kant is het wel een klus die je prima zelf kan uitvoeren om de kosten te drukken. De terugverdientijd ligt zo rond de 8 jaar.
In de meeste oudere woningen zitten houten kozijnen met hierin dubbelglas. Er zijn nog enkele woningen met enkelglas maar tegenwoordig zijn dat er gelukkig niet veel meer. Dubbelglas doet al een hoop aan isolatie maar tegenwoordig is er HR++ en zelfs HR+++ glas. Dit zijn nog steeds 2 of zelfs 3 lagen glas over elkaar heen maar met een edelgas (meestal argon) ertussen in plaats van lucht wat de meeste ramen van dubbelglas hebben. Dit gas zorgt voor een veel betere isolatie en houdt ook nog eens veel meer geluid tegen.
Als je besluit nieuw glas te nemen is het wellicht een goed idee om de houten kozijnen meteen te laten vervangen door kunststof kozijnen. Deze zijn veel duurzamer. De productie kan tegenwoordig met gerecycled PVC en in het onderhoud zijn kunststof kozijnen heel makkelijk. Deze kunststof kozijnen kunnen wel 60 jaar. Houten kozijnen moeten iedere 3 – 4 jaar geschilderd worden, gaan op den duur rotten en moeten dan alnog vernieuwd worden.
In totaal hebben we het met kunststof kozijnen en HR++ glas over een behoorlijk investering die je jaarlijks een behoorlijke besparing zal opleveren. De terugverdientijd ligt zo rond de 10 jaar.
Er zijn overigens nog veel meer manieren om je huis te verduurzamen, heb je bijvoorbeeld wel eens van een warmtepomp of een zonneboiler gehoord? Bij nieuwbouw zit dit er vaak al in, bij oudere woningen vrijwel nooit.
Conclusie
Het is fijn om je woning te verduurzamen. Met behulp van bovenstaande tips kan je voor keurige bedragen al flinke stappen maken. Het één kan je zelf doen, het ander heb je een specialist voor nodig. Eén ding is zeker, na een aantal jaren zal je investering z’n vruchten afwerpen en je hebt er voor gezorgd dat je woning ook meer waard wordt voor het geval je deze in de toekomst zou willen verkopen!