De prijzen van gas stijgen met het jaar, helaas is het einde ook niet in zicht omdat grondstoffen steeds schaarser worden.
Aan de andere kant is het ook ieder jaar winter, de tijd van het jaar waarin de temperaturen laag zijn en het ook in huis kouder wordt.
Om de kou in huis tegen te gaan stoken we massaal de verwarming op. Wist je dat je in de winter 75% meer gas verbruikt door de verwarming dan in de zomer. Dat is natuurlijk logisch maar er zijn manieren om dit percentage naar beneden te krijgen en hierdoor je maandelijkse kosten dus ook lager te krijgen. Hieronder zijn een aantal manieren beschreven waardoor je kunt besparen op je verwarmingskosten, dit kan je serieus vrij eenvoudig enkele tientjes per maand besparen.
Zet je verwarming een graad lager en pas je kleding aan
Het klinkt een beetje flauw om te zeggen dat je de verwarming wat lager moet zetten dan dat je gewend bent, maar als je de verwarming normaal op 21 graden hebt staan zet deze dan vanaf nu op 20 graden.
Op jaarbasis zal dit ruim 50 Euro besparen. In het begin zul je het wel merken dat het een graadje koeler is maar dit went vrij snel. Maak het je zelf comfortabel door een dikke trui aan te trekken, een paar goede sloffen en in de avond lekker met een dekentje over je heen op de bank. Dit zijn aanpassingen die helemaal niets kosten en alleen maar geld besparen. Daarnaast is het beter voor het milieu wanneer je minder gas verbruikt!
Dicht gaten en kieren en hou deuren gesloten
In bijna alle woningen tocht het. Een beetje tocht is niet erg want het is belangrijk dat er voldoende verse lucht in huis komt voor een goed leefklimaat. De tegenhanger hiervan is dat er door gaten en kieren kou naar binnen komt en warmte naar buiten gaat. Het is daarom beter om af en toe even een raam open te zetten voor de frisse lucht (dit is zelf heel belangrijk) en wel alle gaten en kieren dicht te maken.
Het plaatsen van borstel strips op deuren is hier een goed voorbeeld van. Sommige borstel strips werken eenvoudig met een plakstrip waardoor het een kwestie is van op formaat zagen en opplakken, dit kan niet fout gaan! Het gesloten houden van deuren binnen je woning is altijd verstandig. Als iedereen in de woonkamer zit kan je de deur naar de gang het beste gesloten houden om geen warmte te verliezen. Eventueel zou je zelfs een deurdranger op je deur kunnen plaatsen zodat je niet kunt vergeten om de deur dicht te doen.
Zet de verwarming een uur voordat je naar bed gaat uit
Het is tijd om naar bed te gaan. De tafel leegmaken, vaatwasser aanzetten, laatste spulletjes opruimen, lampen uit en natuurlijk de verwarming uit want als je slaapt hoeft de woonkamer gaan 20 graden te zijn.
Vanaf nu ga je dat anders doen! Als je normaal rond 23:00 uur gaat slapen zet dan de verwarming al om 22:00 uur laag. Het afkoelen van de woonkamer gaat niet zo snel waardoor je helemaal niet doorhebt dat de verwarming al een uurtje niks meer doet. Ook dit ene uurtje scheelt al meerdere tientjes op jaarbasis.
Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden
Wanneer je zoals hierboven de verwarming een uur voordat je naar je bed gaat lager zet, zet deze dan op 15 graden. In een normale woning wordt het over het algemeen niet kouder dan 15 graden waardoor de verwarming in de nacht vrijwel niets doen.
Wanneer het toch kouder wordt houdt de verwarming de temperatuur keurig op 15 graden. Als je de temperatuur veel lager laat worden zal de verwarming hard moeten werken om de temperatuur weer lekker te krijgen als je de volgende ochtend de verwarming aanzet. 15 graden is daarom ideaal!
Gebruik radiatorfolie achter je verwarming en isoleer je verwarmingsbuizen
Radiatorfolie is een goed isolerende folie die je tussen de verwarming en je muur plaatst. Deze folie zorgt er voor dat de warmte niet via je muur verdwijnt maar juist in de ruimte wordt gehouden.
De folie is niet duur en in iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Meestal zit de folie verpakt op een rol. Het plaatsen van de folie kan een heel gedoe zijn wanneer de verwarming hangt dus zeker op het moment van verbouwen en de radiator weg is moet je de folie plaatsen. Gewoon een kwestie van op de muur plakken.
De verwarming hoeft niet in iedere kamer aan te staan
Het is normaal dat je het lekker vindt als de temperatuur in je huis overal behaaglijk is. Maar is dit ook echt nodig? Iedereen heeft ruimtes in huis waar je minder komt. De zolder of de slaapkamer zijn van dat soort voorbeelden. De zolder is echt een plek waar in veel huishoudens weinig aan de hand is en een ruimte die niet veel wordt gebruikt (mits het een slaapkamer of werkkamer is natuurlijk).
Waarom zou hier dan wel de hele dag de verwarming moeten aanstaan? Het is echt heel eenvoudig om hier op te besparen en de verwarming op deze plekken uitsluitend aan te zetten wanneer dat echt nodig is.
Hou afstand tussen je meubels en de verwarming
Iedereen houdt van veel ruimte in de woonkamer, een manier om dit te realiseren is door je meubilair zo dicht mogelijk tegen de kant te schuiven waardoor je meer open ruimte krijgt in het midden van de kamer.
Dit oogt groter en hierdoor prettiger. Het nadeel hiervan is dat er hierdoor vaak een bankstel tegen de verwarming wordt geplaatst, dit is zonde want hierdoor kan de verwarming de warmte veel minder goed kwijt. Om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd minimaal 30cm vrijlaat tussen de verwarming en de objecten die je ervoor plaatst.
Neem goed isolerend glas en gebruik dikke gordijnen
Een investering die best wel wat geld kost maar in de loop der jaren zichzelf zal terugverdienen is het nemen van goed isoleren glas. Tegenwoordig heb je HR++ en zelfs HR+++ glas wat een veel betere isolerende werking heeft dan het oude dubbelzijdige glas wat bij veel woningen nog in de kozijnen zit.
Het is namelijk het geval dat je veel warmte in huis verliest door de ramen, op het moment dat je beter geïsoleerde ramen hebt zal je veel minder warmte verliezen. Het gebruik van dikke gordijnen die je in de avond lekker dichtdoet zorgt er ook voor dat er minder kou vanaf de ramen je huis in komt, daarnaast staat het nog eens gezellig en knus ook.
Zorg voor een zuinige en goed onderhouden cv-ketel
Als je een oude cv-ketel hebt dan is deze veel minder zuinig dan wanneer je een mooie nieuwe HR-ketel hebt. Deze zijn veel beter geïsoleerd en hebben veel minder energie nodig om het huis te verwarming. Het jaarlijks onderhouden van de ketel kost wat geld maar wanneer je cv-ketel goed draait verbruikt deze veel minder gas en is hierdoor juist een besparing t.o.v. een kostenpost.
Conclusie
Het is heel eenvoudig om op jaarbasis aanzienlijke bedragen te besparen op je verwarmingskosten. Soms kan het zijn dat je hier een investering (groot en klein) voor moet doen maar dat deze zich altijd vrij vlot weer zal terugverdienen. Voor andere hierboven beschreven manieren is helemaal geen investering nodig alleen wat discipline en dat zou voor iedereen haalbaar moeten zijn.