Advertentie plaatsen

Alles wat je moet weten over een hypotheek

07, Mar, 2022, 20:17

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft een eigen woning.
61 procent van deze groep heeft een hypotheek afgesloten.

Opvallend genoeg is ons land koploper wat betreft het afsluiten van een hypotheek. Het gemiddelde in de Europese Unie ligt op slechts 26.5 procent. Wat is een hypotheek precies en waar moet je aan denken wanneer je er een afsluit? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een geldlening waarbij in de meeste gevallen onroerend goed als onderpand dient. Dit houdt in dat er is sprake van een hypotheekhouder die geld leent aan een hypotheeknemer. De hypotheekhouder is vaak een financiële instelling, zoals een bank, die een schriftelijke overeenkomst sluit met een persoon die geld wil lenen om een woning te kopen. Degene die de hypotheek afsluit betaalt elke maand een vast bedrag om de lening terug te betalen. Deze regeling wordt doorgaans vastgelegd in een notariële akte en duurt bijvoorbeeld dertig jaar. Het verschilt per hypotheeknemer hoe lang het duurt om de lening terug te betalen. De hypothecaire inschrijving wordt gemaakt door een notaris en bevat onder andere de gegevens van de hypotheekvestiging en het woonkrediet.

Wat is het verschil tussen een vaste of een variabele rentevoet?
Een hypotheek is een vorm van schuld. Het wordt afbetaald via een rentevoet, waarbij degene die de lening afsluit bepaalt of het vast of variabel is. Zoals de naam al zegt blijft de vaste rentevoet de volledige duurtijd van de lening hetzelfde. Bij een variabele rentevoet kunnen er wel schommelingen zijn. De herziening van de rentevoet vindt doorgaans om de drie of vijf jaar plaats, maar daar kunnen afspraken over worden gemaakt.

Van welke belastingvoordelen kun je profiteren?
Een hypotheek geeft de lener geen eigendomsrechten op het onroerend goed. Daar is pas sprake van als de hypotheek is afbetaald. Wel kan hij of zij aanspraak maken op bepaalde belastingvoordelen. Zo profiteren veel mensen van de zogeheten hypotheekrenteaftrek. Dit houdt in dat de rente die je betaalt voor je hypotheek fiscaal aftrekbaar is. Je mag betaalde hypotheekrente in mindering brengen op jouw bruto inkomen. Daardoor valt de inkomstenbelasting lager uit.

Waar moet je rekening houden bij het afsluiten van een hypotheek?
Bij het afsluiten van een hypotheek zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Zo kan het gehele proces een paar maanden in beslag nemen. Kijk niet vreemd op wanneer het twee maanden of zelfs langer duurt om een hypotheek af te sluiten. Het betreft immers veel papierwerk en dat moet allemaal in orde zijn. Ten tweede is het belangrijk om je kostenplaatje goed op orde te hebben. Verdiep je in jouw financiële situatie en maak aan de hand daarvan een inschatting van hoeveel je kunt lenen. Dit is een belangrijke stap omdat aan de hand van deze gegevens jouw maximale hypotheek wordt bepaald. Hou bij het inschatten van het leenbedrag rekening met de volgende zaken:

  • Jouw inkomen
  • Jouw uitgaven
  • De hoeveelheid eigen geld dat je tot je beschikking hebt
  • Mogelijke extra kosten, zoals een verbouwing

Verschillende soorten hypotheken
Verschillende factoren bepalen uiteindelijk het bedrag dat je maandelijks moet betalen om je hypotheek af te lossen. Ten eerste is er natuurlijk het geleende bedrag. Je betaalt  edere maand een aflossingsbedrag en rente. De exacte betaalconstructie hangt af van het soort hypotheek.  Het is belangrijk om het verschil te weten tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Bij de eerste variant los je iedere maand een vast bedrag af. Daarbij is er sprake van een rentevaste periode. Dit betekent dat je voor een langere periode, dezelfde rente betaalt. Het voordeel van deze constructie is dat de bruto maandlasten een langere periode hetzelfde blijven. Wel betaal je aan het begin meer hypotheekrente dan in een latere periode.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?
Bij een lineaire hypotheek werkt het net een beetje anders. In dat geval los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Daarbij betaal je iedere maand hetzelfde, waardoor de schuld langzamerhand afneemt. Het grote voordeel van deze constructie is dat je steeds minder rente hoeft te betalen. Uiteindelijk leidt dit tot minder netto en bruto maandlasten. Wat het meest gunstig uitpakt verschilt per huishouden. Verdiep je uitgebreid in de materie, overleg met de hypotheekadviseur en bepaal aan de hand daarvan wat het beste voor jou werkt.