Advertentie plaatsen

Wat betekent woningkrediet

17, Apr, 2022, 20:10

Wat betekent woningkrediet en waarin verschilt het van een hypotheek?

Het is zeker interessant om een blik te werpen op de Nederlandse woningmarkt. Die is altijd dynamisch en op dit moment nogal ‘oververhit’ te noemen. Zo zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Inmiddels is de gemiddelde prijs voor een woning in ons land 402.308 euro. Dit bedrag stelde het kadaster vast in augustus 2021, dus een verdere stijging is niet uitgesloten. Hoe dan ook is de kans groot dat je als koper een woningkrediet moet afsluiten. Wat is het precies en waarin verschilt het van een hypotheek?

Wat is een woningkrediet?
Het kopen van een woning is waarschijnlijk een van de grootste aankopen uit jouw leven. Of het nu een eigen huis betreft of een belegging: de kans is groot dat je een woningkrediet moet afsluiten. Dit betekent dat je een geldbedrag leent van een financiële instelling. Vaak is dit een bank, maar een andere leningverstrekker is ook een optie. In beide gevallen is een woningkrediet noodzakelijk om een woning te kunnen financiëren. De lener is in dat geval de ‘kredietnemer’ en de instelling die het geldbedrag leent de ‘kredietgever’. Beide partijen sluiten een overeenkomst af met onder andere de volgende gegevens:

  • Het geleende bedrag
  • De rente
  • De rentevoet: vast of variabel
  • De termijn voor het terugbetalen van de lening. Dit is doorgaans 25 tot 30 jaar.
  • Het aflossingsschema. Vaak is dit maandelijks, maar om de twee weken is soms ook een optie.

Hoe wordt het woningkrediet bepaald?
Bij het bepalen van het woningkrediet wordt onder andere gekeken naar de waarde van het onroerend goed. Ook het inkomen van de kredietnemer speelt een belangrijke rol. Hij of zij moet het geleende bedrag immers wel terug kunnen betalen. Daarnaast geldt sinds 2018 een regeling dat je maximaal 100 procent van de woningwaarde mag lenen. Dit voorkomt te hoge hypotheekschulden bij woningeigenaren.

Wat is het verschil tussen een woningkrediet en een hypotheek?
De termen “woningkrediet” en “hypotheek” worden regelmatig door elkaar gehaald. Dat is niet zo vreemd, want er zijn veel overeenkomsten. Toch is er een verschil tussen beide vormen van lenen. Woningkrediet heeft betrekking op het geld dat een persoon leent om een woning te kunnen kopen. Hypotheek is echter een ander woord voor de overeenkomst die een kredietverstrekker en een kredietnemer afsluiten, waarbij het onroerend goed als onderpand dient. Op die manier voorkomt de partij die het geld uitleent wanbetaling. Wordt het geld niet terugbetaald? Dan kan de kredietgever eisen dat de kredietnemer het onroerend goed verkoopt om de schuld af te betalen.

Woningkrediet aanvragen:
3 tips om succes te boeken
Het kopen van een woning is een bijzondere ervaring. Maar dit is natuurlijk maar één stap in het proces. Het is minstens zo belangrijk dat je voldoende woningkrediet vindt. Zonder goede financiering kom je immers niet ver. Bij deze een aantal tips:

Tip 1: Zorg dat jouw financiële documenten in orde zijn
Op het moment dat je een hypotheek en/of woningkrediet aanvraagt dien je een aantal financiële documenten te overhandigen aan jouw geldschieter. Zorg er voor dat alle documenten in orde zijn en dat je ze bij de hand hebt. Dit versnelt het proces om een lening aan te vragen. Documenten die je zeker moet hebben zijn loonstrookjes en minstens twee jaar aan belastingaangiftes. Dit geeft de kredietverstrekker inzicht in jouw financiële situatie.

Tip 2: Vergelijk offertes
Niet alle hypotheken zijn gelijk en dit is van invloed op het woningkrediet. Zo zijn er verschillen qua rente en vergoedingen. Het is uiterst belangrijk om je te verdiepen in de offertes zodat je precies weet wat je kunt verwachten. En lees ook de kleine lettertjes! Sommige voorwaarden kunnen je later flink verrassen, en niet altijd in positieve zin. Vind je het te ingewikkeld? Schakel dan de hulp in van een hypotheekadviseur.

Tip 3: Volg de ontwikkelingen op de woningmarkt
Volg de ontwikkelingen op de woningmarkt op de voet. Bepaalde ontwikkelingen hebben bijvoorbeeld invloed op de rentetarieven. En die bepalen op hun beurt de kosten van jouw hypotheek. Hou de markt dus scherp in de gaten om zo voordelig mogelijk uit te komen.