Advertentie plaatsen

Hoe bereken je de woningwaarde

08, May, 2022, 09:58

Een hypotheek afsluiten is populair in Nederland. 61 procent van de inwoners van de bevolking financieërt op deze manier de aankoop van een woning. Dat is aanzienlijk meer dan de rest van de Europese Unie, waar slechts 26.5 procent kiest voor een hypotheek. Hoewel veel Nederlanders kiezen voor een hypotheek, is het afsluiten ervan een complex proces. Zo kijkt de hypotheekverstrekker onder andere naar de woningwaarde om het bedrag dat je mag lenen te bepalen.
Wat is de woningwaarde en hoe bereken je het?

Wat is de woningwaarde?
De woningwaarde betreft de marktwaarde van een huis. Simpel gezegd betekent dit de prijs die een persoon bereid is om te betalen om een bepaad huis te kopen. Daarbij is er een duidelijk verschil tussen de marktwaarde en de intrinsieke waarde. De marktwaarde is de verkoopwaarde, dus het bedrag dat de koper bereid is om neer te leggen. Met de intrinsieke waarde wordt de werkelijke waarde van een woning bedoeld. 

Welke factoren bepalen de woningwaarde?
De woningwaarde speelt een belangrijke rol bij jouw succes op de huizenmarkt. Het bepaalt immers voor welk bedrag een woning kunt kopen of verkopen. Verschillende factoren bepalen de woningwaarde,zoals:

  • De locatie van de woning
  • De grootte van de woning
  • De staat van het huis
  • De marktwaarde van omliggende woningen
  • De kosten van de grond 

Waarom is het een goed idee om een makelaar in te schakelen?
Het bepalen van de woningwaarde is geen eenvoudige taak. Je moet immers met allerlei zaken rekening houden. Zodoende raden we aan om een professional in de vorm van een makelaar in te schakelen. Hij of zij heeft verstand van zaken en weet precies wat er op de huizenmarkt speelt. Daardoor is de makelaar in staat om de waarde van jouw woning zo nauwkeurig mogelijk te bepalen.

Wat gebeurt er tijdens een bezichtiging?
Een makelaar regelt onder andere een bezichtiging. Dit betekent dat potentiële kopers een kijkje komen nemen in jouw huis om te bepalen of het iets is. Vervolgens bepaalt men of ze het gevraagde bedrag daadwerkelijk willen neerleggen voor het huis. In deze verhitte woningmarkt is overbieden bovendien gebruikelijk. De kans is dan ook groot dat je bij een verkoop winst maakt. Dit geldbedrag kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een grotere woning, een verbouwing of andere wensen.

Doe zelf ook onderzoek
Dat een makelaar verstand van zaken heeft betekent natuurlijk niet dat je zelf geen onderzoek kunt doen. Zo kun je prima zelf de huidige staat van je woning in kaart brengen. Zijn er gebreken en welke voor- en nadelen heeft het huis voor eventuele toekomstige kopers? Misschien is jouw woning heel centraal gelegen met allerlei voorzieningen in de buurt. Dat is zeker een pluspunt die je moet benoemen tijdens het verkopen van het huis.

Schakel van familie en vrienden in
Schakel ook familie en vrienden in om een beeld te vormen van wat jouw woning waard is. Vraag bijvoorbeeld of zij huizen kennen die eerder te koop hebben gestaan in het gebied. Misschien kunnen ze jou wel vertellen over recente verkopen, zodat je alvast een idee krijgt van de woningwaarde van huizen in de omgeving.

Wat is het nut van een taxateur?
Naast het inschakelen van een makelaar is het een goed idee om een taxateur in te schakelen. Kies voor een taxatie bedrijf met ruime ervaring op de huizenmarkt. Daardoor weet je zeker dat er een nauwkeurige schatting van de waarde van jouw woning volgt. Een taxateur inspecteert het huis en verricht metingen om uiteindelijk  een gedetailleerd rapport af te leveren. Dit document wordt gebruikt wanneer je jouw woning gaat verkopen. Deze informatie is ook nuttig wanneer je zelf op huizenjacht bent. Je weet immers wat de verkoop van jouw woning mogelijk gaat opleveren. Dit geld kun je gebruiken wanneer je zelf een woning koopt.